fbpx

Ikigai

Je levensdoel ontdekken is niet hetzelfde als je leven lang buiten zoeken om datgene te vinden waarvan je denkt dat het voor jou bedoeld is en dat het jou gelukkig zal maken. Je doel zit binnen in jou en daarom stel ik voor dat je start met oefenen met jezelf te observeren, naar jezelf te luisteren en naar binnen te kijken. Het draait niet om het vinden van het levensdoel, maar om van binnenuit jouw doel te leven en beleven.

De hulpmiddelen die Hector Garcia en Francesc Miralles in hun Ikigai methode aanreiken, kunnen je helpen bij deze oefening om naar je binnenste te kijken, naar jouw innerlijk. In dit artikel heb ik een paar van deze hulpmiddelen gekozen die je hierbij kunnen begeleiden.

Deze praktijk kun je zowel op privé als op professioneel niveau uitvoeren. Ik richt me op het professionele niveau, want in de huidige situatie ben je misschien wel aan het overwegen hoe je je tijd en energie in je werk beter kunt investeren.

De Ikigai methode is gebaseerd op vier cirkels en er zijn verschillende oefeningen om iedere cirkel te definiëren. Ik zal hier ter inspiratie één oefening per cirkel toelichten.

  1. Dromen, of datgene waar je van houdt. Jouw element.

Een zeer goed uitgangspunt is dat van onze dromen: met onze passies, met die dingen die ons inspireren en waar we van houden.

Wat is datgene wat we geweldig vinden om te doen?

Laat een reactie achter